Výrobky

Klíčky a zdraví

Ať už se snažíte zdravě stravovat, hubnout či prostě rádi zkoušíte nové věci, jistě jste již narazili na malý zázrak přírody – klíčky. Jsou plné živin a enzymů, protože semínko potřebuje velké množství energie, aby se mohlo změnit v rostlinku. A ta je obsažena právě v těchto mladých zárodcích.

mung-beans-4970350_960_720

Nejedná se přitom o nic složitého. Koupit můžeme buď semínka k naklíčení nebo již připravená ke konzumaci. Vmícháme je do salátu, dáme na chleba nebo je jíme jen tak samotné. A v čem nám jejich pravidelná konzumace může pomoct? Výrazně se nám zlepší trávení, posílí imunita, zlepší cukrovka, cévní či jiná onemocnění a také se detoxikuje organismus. Navíc preventivně působí proti běžnému nachlazení či chřipkám.

mung-beans-1351061_960_720

Postup nakličování není ničím složitý, je však třeba dát pozor na jistá úskalí. Nejdříve semena propereme ve studené vodě, dáme do misky a zalijeme zcela vychladlou převařenou vodou, v níž je přes noc necháme nabobtnat. Poté je propláchneme v cedníku pod tekoucí vodou a na talíř položíme sítko vyložené zvlhčenou bavlněnou plenou, kterou několikrát za den vlhčíme, protože semena za žádných okolností nesmí vyschnout. Zároveň bráníme vzniku plísní tím, že je několikrát za den proplachujeme pod tekoucí vodou.

Pro klíčení lze použít semena zeleniny (ředkvička, řepa, řeřicha, zelí, rukola, brokolice), luštěnin (fazole mungo, čočka, hrách, cizrna, sója), olejnin (slunečnice, sezam, hořčice), obilovin) pšenice, žito, oves, ječmen, quinoa, proso, pohanka) či byliny (vojtěška, bazalka, pískavice).

Z nutričního hlediska jsou velmi významné klíčky mungo, které také patří k nejoblíbenějším semínkům. Obsahují spoustu vitamínů, minerálů a bílkovin. Mezi nimi značné množství vápníku, hořčíku, železa, draslíku, fosforu, kyseliny listové, chlorofylu, vitamínu E, vitamíny řady B a vlákninu. Pro svou velkou oblibu patří k těm semínkům, které v obchodech můžeme sehnat již naklíčené. Pokud si je ale rozhodneme připravit sami, nejenže ušetříme, ale také budou mít mnohem lepší chuť.